Carles ‘Tati’ Furriols, rebrà la Creu de Sant Jordi 2019

La Generalitat de Catalunya atorga el màxim reconeixement a 29 personalitat i 19 entitats. Entre les personalitats condecorades a la Creu de Sant Jordi 2019 hi ha Carles ‘Tati’ Furriols, fundador de l’Associació Humanitària Dr. Trueta. En Carles és condecorat amb la Creu de Sant Jordi per la seva feina com a dinamitzador de programes humanitaris. Read more

Llibertat presos polítics

Llibertat presos polítics

Des de la Fundació Trueta condemnem públicament l’empresonament dels consellers del govern escollit democràticament a les urnes.

Avui, hem empaperat les portes del nostre magatzem per manifestar el nostre desacord amb la situació de vulneració dels drets fonamentals que estem vivint actualment.

Per tot això demanem l’alliberament immediat de les preses i presos polítics, així com la restauració del govern legítimde la República Catalana.

També volem donar tot el nostre suport a les persones injustament empresonades i a les seves famílies.

Manifest a favor dels drets fonamentals de les persones i dels pobles

La Fundació Humanitària pel 3r i 4rt món Dr. Trueta entitat compromesa amb els drets fonamentals de les persones i dels pobles, davant els fets contra el referèndum que estan succeint a Catalunya, fa públic aquest manifest:

  • Condemnem les accions dutes a terme els darrers dies, contra les institucions catalanes i els membres del nostre poble, entrades a mitjans de comunicació, tancament de webs, querelles contra càrrecs electes, amenaces a funcionaris….. Aquestes accions entenem que són contràries als drets fonamentals de la democràcia i de la llibertat d’expressió.
  • Defensem el dret a participar de forma pacífica i cívica en les manifestacions i accions de denúncia d’aquesta situació.
  • Defensem el dret del Poble de Catalunya a ser consultat sobre el seu futur.

COOOS i la Trueta envien material sanitari al poble saharauí

COOOS i la Trueta envien material sanitari al poble saharauí
Dos encarregats del Front Polisario es fotografien amb les caixes de material enviades per COOOS i la Trueta.
El material servirà per cobrir les necessitats dels camps de refugiats de Tindouf.

Hi ha conflictes invisibles, hostilitats i violacions dels drets humans que no són presents a les múltiples pantalles que presideixen les nostres vides. Però no per això deixen d’existir. Un d’ells és el que lliuren des de fa dècades el poble saharauí i el Marroc. Un conflicte enquistat enmig d’un desert de sorra que des de la Fundació Humanitària Dr. Trueta, en col·laboració amb l’ONG Cooperació Osona Sàhara (COOOS), volem reivindicar. Aquest mes de novembre han arribat als camps de refugiats saharauís de Tindouf 300 quilos de material sanitari i 50.000 dosis de fàrmacs que han de servir per pal·liar les mancances sanitàries amb què viuen els 200.000 refugiats sahrauís a Algèria.

El carregament va sortir d’Osona a final d’octubre amb l’objectiu de satisfer la demanda actual i urgent de medicaments i material sanitari en els camps de refugiats de Tindouf. L’existència d’altres “crisis de refugiats” i les tisorades que la crisi econòmica va obligar a fer en molts pressupostos, ha fet que l’ajuda de la qual depèn al 100% aquest poble baixés considerablement en els últims anys.

COOOS és una organització no governamental nascuda aquest 2016 a Osona amb l’objectiu de brindar suport al poble saharauí. Des de Taradell han engegat diferents projectes, entre ells un en l’àmbit mèdic en el qual la Trueta ha col·laborat aportant material sanitari com venes, gases, esparadrap, iode, sondes, guants, crosses o ulleres graduades.

El material s’ha portat personalment a l’hospital general de Rabuni, on s’encarregaran de classificar-lo i distribuir-lo entre la població a través d’aquest centre i de l’hospital regional de Zug.

Quatre dècades de vergonya

Aquest 2017 farà 42 anys que Espanya va abandonar l’antiga colònia del Sàhara. Els esdeveniments a la península, amb un franquisme agonitzant, van permetre acabar amb una ocupació vergonyosa, però ho van fer de la pitjor manera. El poble saharauí va quedar a mercè de les disputes territorials del Marroc i Mauritània. Serviria aquí aquell refrany que alerta del perill de sortir del foc per caure a les brases, i és que els saharauís van quedar finalment subjugats als designis del clarobscur regne del Marroc.

Els marroquins han colonitzat la terra saharauí amb la promesa de tota mena d’avantatges als ciutadans que han decidit anar-hi a viure mentre els abusos, les tortures i la repressió són el pa de cada dia per aquells saharauís que s’han resistit a marxar. Per als que s’han vist expulsats de casa seva, al voltant de 200.000 persones, l’única alternativa és malviure en campaments de refugiats on paraules com futur o esperança sonen a broma de mal gust. Entre uns i altres, un mur de sorra i pedra de 2.700 quilòmetres de llarg i custodiat amb més de 10 milions de mines antipersones.

Dècades de conflicte que cap comunitat internacional ha aconseguit desembrollar. Un trist i descoratjador precedent que lamentablement no és únic. Milions de persones arreu del món viuen en la mateixa situació que els saharauís, els últims i actualment més en voga, els sirians. Fins el dia que les càmeres deixin d’enfocar-los. El problema no s’haurà acabat, com tampoc s’ha acabat al Sàhara, a Kènia, Etiòpia, Pakistan, l’Índia, Nepal, Tanzània, al Txad i a tants d’altres llocs, però ja només uns quants ho tindran present a diari.

Aquest any la farem Grossa!!

Aquest any la farem Grossa!!

grossa2A la Trueta estem d’acord amb aquella dita que diu que la sort no és de qui la busca, si no de qui la troba i nosaltres esperem haver-la trobat en la butlleta de La Grossa de Cap d’Any. El 31 de desembre sabrem si la cerca ha estat fructuosa o no i esperem que tu ho descobreixis amb nosaltres. Així que afanya’t, no et quedis sense!

La pots aconseguir a:

– Oficines de la Trueta
c/Narcís Monturiol, 31 – GURB de 8h a 15h de dilluns a divendres

– Atelier
c/ Canigó, 33 – VIC, de 10h a 13h i de 16h a 19h de dimarts a divendres

– TAM – TAM
Avinguda de Roma, 123 – MANLLEU, de 9h a 12h i de 4h a 19h de dilluns a divendres

– I els dissabtes al matí en una parada al c/ Manlleu de Vic

 

 

A·ktuem! El nou projecte de cooperació de la Trueta a favor dels kurds de Síria

A·ktuem! El nou projecte de cooperació de la Trueta a favor dels kurds de Síria

Els maletins contenen material mèdic i sanitari.

La Fundació Humanitària Dr. Trueta vol obrir un nou front d’actuació en cooperació a l’Orient Mitjà, concretament a la regió de Rojava, al Kurdistan de Síria. Personal de l’entitat es desplaçarà en persona a la zona per conèixer el terreny i establir contacte directe amb aquesta comunitat. Aprofitant el viatge s’entregaran 10 maletins de material mèdic i sanitari.

El projecte s’ha batejat amb el nom d’A·ktuem! i busca la complicitat de la societat per esdevenir realitat. S’han obert diferents vies de col·laboració, des de les aportacions econòmiques o de material fins a una línia de productes amb el seu segell, i dissenyat un programa de xerrades i concerts per donar a conèixer el projecte i recaptar fons.

Cada un dels maletins conté una pinça kocher recta, una pinça iris recta, unes tisores rectes, un mànec de bisturí, 100 fulles de bisturí, fil de sutura absorbible i no absorbible, una capsa d’acer inoxidable amb tapa, un fonendoscopi, un tensiòmetre, una llanterna de diagnosi, un termòmetre, un set otoscopi/oftalmoscopi, piles, benes, gasses, esparadrap, xeringues, agulles i guants. Estan valorats en 700 euros per unitat.

Com puc participar-hi?

samarreta verda A-Ktuem!Per col·laborar amb el projecte es pot fer una aportació econòmica o una donació d’algun d’aquests materials: fonendoscopi, tensiòmetre, otoscopi, oftalmoscopi, fils de sutura, fulles de bisturí i/o kochers.

També es poden adquirir samarretes, bosses o encenedors amb el logotip d’A·ktuem per internet a la web del projecte o en algun dels locals col·laboradors: L’Atelier Trueta, l’Ateneu Popular La Buixarda, el Casal Boira Baixa, La Nyàmera, o El Gravat.

Un projecte de tots i amb tots

El concert comptarà amb la música Monos de Chocolate, The Demencials, Insershow, Te Mare, Greska i DJ Txapel Kid.El projecte vol buscar la implicació de quantes més persones millor i, per això, tindrà una faceta pública que es traduirà en diferents activitats per donar-se a conèixer.

Una d’elles serà el concert del pròxim dissabte 14 de maig a l’Orfeó a partir de les 7 de la tarda. Monos de Chocolate, The Demencials, Insershow, Te Mare, Greska i DJ Txapel Kid posaran música a una vetllada reivindicativa i solidària. L’entrada és lliure i qui vulgui podrà col·laborar a través de la guardiola A·ktuem!. El concert compta amb la col·laboració del Consell Local de Cooperació de Vic.

S’estan acabant de tancar d’altres xerrades i concerts així com la participació dels responsables del projecte en actes com el del passat divendres 22 d’abril al Vic Jove, en que es va participar a la taula rodona Refugiats i solidaritat: com actuar?, organitzat conjuntament pel Consell Local de Cooperació de Vic i el Vic Jove.

Per què Rojava?

El poble kurd sirià pateix com la resta dels seus veïns per la cruenta i enrevessada guerra que assota Síria des de fa anys. La seva és, però, una doble lluita ja que al mateix temps ha de fer front a les hostilitats de Turquia envers la seva nació. Unes hostilitats que no només es manifesten en forma d’agressions sinó també de bloqueig de l’arribada d’ajuda humanitària.

El Kurdistan és una nació sense estat dividida entre Turquia, l’Iraq, l’Iran i Síria. Dècades de negació i persecució identitària, cultural i política, però, no han pogut amb el sentiment kurd. A Síria, els kurds van decidir aixecar-se el 2011 contra la dictadura de Bashar Al-Assad en un conflicte d’alliberament que ha esdevingut el camp de batalla de molts interessos radicats més enllà de les seves fronteres.

En aquest procés d’alçament, el 2013 va proclamar-se a Rojava la Regió Autònoma Democràtica, un procés revolucionari i de transformació social basat en el confederalisme democràtic (on la presa de decisions recau en les comunitats), la igualtat sexual, l’ecologisme, el municipalisme, la democràcia participativa, l’economia comunitària i la diversitat ètnica, religiosa i lingüística.

Estat Islàmic va intentar trencar aquest sistema l’estiu de 2014 però Rojava i Kobane, la seva capital, van fer-hi front aconseguint parar el cop. Tot i això la lluita continua. Una lluita que, com dèiem, no només ha de fer front a les forces de Daesh sinó també a l’ombra allargada de Turquia, que aprofita el caos per continuar agredint el poble kurd.

Dones més fortes, comunitats més sanes

Donar nous elements a les dones per ser conscients dels beneficis de la higiene i la salut en la seva lluita diària contra la malaltia i la misèria i facilitar-los l’exercici d’aquest dret. Aquest és l’objectiu del nou projecte de la Fundació Humanitària Dr. Trueta i la Congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna a la República Democràtica del Congo. Una fita que es traduirà en un programa de formació que en un any arribarà a 1.200 dones del barri de N’Djili, un dels més pobres de la perifèria de Kinshasa, la capital congolesa. Per fer-lo realitat es compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que destinarà 25.000 euros al projecte.

Dones de la república del Congo en una fila
El rol de les dones a l’Àfrica és cabdal en el desenvolupament de les seves societats.

El paper de les dones a l’Àfrica és primordial. Sobre elles recau bona part del pes de les activitats productives, ja sigui al camp o als mercats, però també tenen cura de petits i grans. Molts dels canvis en les societats africanes estan impulsats per aquestes dones i, per això, les protagonistes d’aquest projecte són elles. Se’ls vol donar arguments per enfortir-les en la reivindicació i l’exercici dels seus drets en la salut i el benestar personal. Un apoderament que a la llarga s’ha de transformar en una millora de les condicions socials, de salut i econòmiques de la població més vulnerable.

El rol de la Trueta en aquest projecte és garantir el finançament d’aquests cursos de formació, que a través de diferents sessions informatives abordaran temes com la prevenció de malalties infeccioses, venèries i de transmissió sexual; la importància de seguir un programa de vacunació o la necessitat d’establir unes pautes d’alimentació adequades.

L’espai on es portaran a terme aquests cursos és el recent estrenat dispensari mèdic del barri de N’Djili. Un centre de salut que funciona també com a maternitat. Aquesta barriada on viuen unes 20.000 persones, el 54% de les quals són dones, presenta una pobresa extrema i bona part dels seus habitants són refugiats d’una guerra, la Guerra Mundial Africana, tristament coneguda per ser la que més vides s’ha cobrat en el món des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Un conflicte que continua latent a l’Est del país pel control i espoliació de la seva riquesa minera.

Abans de la inauguració d’aquest dispensari, els residents a N’Djili havien de recórrer quilòmetres per rebre atenció mèdica. En un país on el govern és incapaç d’atendre les necessitats dels seus habitants, aquesta funció recau massa sovint en organitzacions internacionals com les Vedrunes, que fa més de 50 anys que són presents a la República Democràtica del Congo.

La Fundació Trueta fa 20 anys que treballa amb la Congregació de Carmelites de la Caritat Vedruna a les missions de la República Democràtica del Congo col·laborant en una vintena de projectes sanitaris. En aquest temps s’han enviat tones de material sanitari a diversos hospitals i centres de salut del país i equipat una sala de maternitat amb un ecògraf per a la detecció precoç del càncer de cèrvix; un servei de radiologia que ha permès millorar la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic i el seguiment de malalties que al 1r món són totalment controlables, i dos laboratoris que donen resposta a patologies virals i infeccioses com el paludisme, la meningitis, la tuberculosi, la SIDA o altres malalties parasitàries.

Tones de material sanitari per Corea del Nord

Tones de material sanitari per Corea del Nord
Al contenidor hi ha tant material fungible  com material ortopèdic, equips mèdics, ulleres graduades i roba sanitària.
Al contenidor hi ha material fungible, ortopèdic, equips mèdics, ulleres i roba.

La Fundació Humanitària dr. Trueta ha tancat l’any carregant un contenidor amb gairebé 3.800 quilos de material sanitari que viatjaran a Corea del Nord per abastir el Korea Sosong People’s Hospital, al sud-oest del país. En ell hi ha tant material fungible -bosses de colostomia, bolquers, sondes, xeringues, agulles, gases, benes o tiretes- com material ortopèdic, equips mèdics, ulleres graduades i roba sanitària.

En la seva vessant de cooperació al desenvolupament, la Trueta treballa per pal·liar les necessitats dels països subdesenvolupats a través de projectes sanitaris que es porten a terme amb contraparts locals. A Corea del Nord hi som presents des de 2001 en considerar, més enllà del règim polític que impera al país, la situació d’empobriment que pateix la població nord-coreana i les enormes mancances a les que ha de fer front en béns de primera necessitat com són.

Aquest és el segon contenidor que la Fundació carrega amb destí a Corea del Nord, després que la passada primavera n’enviés un altre.

Sobre castanyes, premis i els refugiats kurds de Kobane

El president de la Fundació Humanitària Dr. Trueta, Carles Furriols, ha rebut enguany el guardó Pelló de Plata de la Fira de la Castanya de Viladrau en reconeixement a “una vida dedicada als altres”. Aquest guardó, junt amb la Castanya de Plata i els Castanyers de Plata, premia des de 1990 la tasca de persones en defensa de la cultura, la llengua i la promoció d’actes culturals i populars. El reconeixement arriba acompanyat d’una aportació econòmica de 500 euros per a projectes socials, uns diners que Furriols ha decidit destinar a la campanya Suport a Kobane, impulsada pel Kurdiscat.

Suport a Kobane té com a objectiu la recollida de medicaments i material per a infants pels refugiats kurds que malviuen a la frontera amb Turquia després que l’horror del conflicte sirià assolés fa un any aquesta regió kurda de Síria. Les principals necessitats són antibiòtics, antipirètics, analgèsics i material hospitalari. També alimentació infantil i de nadons, així com bolquers i material infantil.

Un procés revolucionari entorpit

El cantó de Kobane és un dels tres que conformen Rojava, un territori del Kurdistan sirià envoltat de governs autoritaris i grups armats d’ideologia intolerant i masclista que el 2013 es va declarar Regió Autònoma Democràtica. Kurds, àrabs, sirians, arameus, turcmans, armenis i txetxens van unir els seus esforços en busca de pau i estabilitat, en defensa dels drets humans, de les llibertats fonamentals i del dret del poble a l’autodeterminació.

Una experiència basada en una constitució que proclama un nou contracte social, en què les decisions es prenen de forma democràtica i horitzontal, fomenta la convivència pacífica i l’enteniment mutu, una economia cooperativa al servei de la societat i un feminisme radical. Aquest procés revolucionari d’autogestió democràtica s’ha vist engolit per les urpes de la situació que viu Síria des de fa ja massa temps, un conflicte cada vegada més enquistat i amb més matisos.

Estat Islàmic va intentar trencar aquest sistema l’estiu de 2014 en una ofensiva contra la regió de Kobane. La seva capital va aconseguir alliberar-se, no sense pagar un alt preu en forma de destrucció, però bona part del territori continua en mans dels islamistes i milers de persones han fugit de les seves intolerants lleis per establir-se en camps de refugiats a la frontera amb Turquia, un país que al llarg de la història, i per activa i passiva, ha menyspreat el poble kurd negant la seva existència i combatent-lo com el seu enemic.

Disculpeu les molèsties: tancat per dignitat, memòria històrica i una Catalunya independent

Disculpeu les molèsties: tancat per dignitat, memòria històrica i una Catalunya independent

Dijous, 15 d’octubre de 2015. Si truqueu el telèfon i no us l’agafem o us acosteu a la nostra nau i veieu que està tot tancat i barrat, no us amoïneu. No, aquesta data no està assenyalada en vermell al calendari però nosaltres considerem que el 15 d’octubre té molta més raó de ser considerat un dia festiu que no d’altres i, per això, aquest dijous la Fundació Humanitària Dr. Trueta romandrà tancada.

Lluís Companys va ser afusellat l'albada del 15 d'octubre de 1940 al castell de Montjuïc de Barcelona.
Lluís Companys va ser afusellat l’albada del 15 d’octubre de 1940 al castell de Montjuïc de Barcelona.

Des de 1940, ara fa 75 anys, la data del 15 d’octubre va lligada a un crim atroç no només contra qui en va ser la víctima, sinó també contra Catalunya: l’afusellament de Lluís Companys, president de Catalunya, a mans del règim franquista després de ser torturat i sotmès a un consell de guerra sumaríssim sense cap garantia democràtica. Un assassinat que castigava la gosadia de Companys uns anys abans en declarar l’Estat Català, com també castigava a tots aquells catalans que es van revelar en contra de la sublevació militar del 36 i que van lluitar-hi aferrissadament fins a ser derrotats. Per dignitat i per lluitar contra l’oblit d’uns fets pels quals mai cap govern espanyol ha demanat perdó creiem que és necessari aturar-nos i commemorar aquesta trista efemèride.

En la consulta del 9-N els catalans van poder exercir el dret a decidir malgrat la negativa del govern de Madrid.
En la consulta del 9-N els catalans van poder exercir el dret a decidir malgrat la negativa del govern de Madrid.

I perquè aquest any i no cada any, us podeu preguntar. És evident que el moment polític en el que vivim hi té molt a veure, així com també que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi decidit citar aquest dia un altre president català a declarar per haver tret les urnes al carrer el 9-N. Un avís per a navegants davant del qual la direcció de la Trueta considera que una entitat com la nostra no es pot quedar impassible. D’aquí la decisió d’abaixar aquest dijous la persiana.