Detectar a temps per salvar vides

Ecògraf per l'Hospital de KoleLa Fundació Humanitària Dr. Trueta participa, conjuntament amb l’ONG Pobles Germans i altres entitats, en un projecte de diagnòstic precoç de càncer de cèrvix a l’Hospital General Regional de Kole, a la República Democràtica del Congo. La Trueta ha adquirit un ecògraf per equipar la sala de ginecologia d’aquest centre, que dóna servei a més de 200.000 persones de la regió, una de les més pobres i aïllades d’aquell país. El projecte compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

L’increment dels casos de càncer en països subdesenvolupats -s’hi localitzen dos terços del total mundial- ha posat en alerta els especialistes. El càncer de cèrvix és el més freqüent en aquests països (13%) i la principal causa de mort per càncer en la població femenina subsahariana. Afecta especialment a dones d’entre 30 i 45 anys, un segment que suporta una gran responsabilitat social i la pèrdua de la qual esdevé un cop fort per a les famílies i el seu desenvolupament.

La regió de Sankuru, a la qual pertany l’hospital de Kole, no té cap programa d’atenció integral del càncer de cèrvix. D’aquí la necessitat d’implementar-lo. El projecte contempla tant l’equipament de la sala de ginecologia com la formació del personal per afavorir una detecció precoç dels casos i poder incidir-hi. El projecte va a càrrec de la nostra entitat i Pobles Germans de Catalunya i hi participen l’Hospital Clínic de Barcelona, la ONG MANÁ, el coofonding coordinat per WORLCOO i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament hi ha destinat 21.000 euros.

Malgrat no tenir ni aigua corrent ni subministrament d’electricitat, l’hospital de Kole és el centre de referència de la seva àrea. És de propietat estatal però des de fa quatre dècades el ministeri de Salut congolès ha confiat la seva gestió a l’Ordre de Las Hermanas Misioneras de Cristo Jesús. L’hospital disposa de 168 llits i 64 treballadors, entre els quals només hi ha quatre metges, i un servei de consultes externes generals amb una cartera de serveis de cirurgia menor, planificació familiar, tubercolosis i lepra, desnutrició, VIH, oftalmologia, fisioteràpia.