75 persones amb malaltia mental van ser usuaris dels serveis de teràpia ocupacional de la Trueta el 2010

L’acció social en benefici d’aquelles persones que han vist com una malaltia mental trastocava la seva vida, és un dels tres eixos principals d’actuació de la Trueta. L’últim any, els serveis de teràpia ocupacional de l’entitat, a Vic i Berga, han comptat amb 75 usuaris. Amb ells s’ha treballat diferents aspectes, des de la inserció laboral fins a la millora d’altres capacitats tant socials com creatives.

Llevar-se l’endemà d’haver estat diagnosticat amb una esquizofrènia o trastorns com el bipolar o l’obsessiu compulsiu no és fàcil. El teu cos és el mateix però alguna cosa canvia i sovint aquesta malaltia pot portar a un aïllament, volgut o imposat. En l’àmbit del treball, per exemple, el col·lectiu de malalts mentals és el més perjudicat a l’hora de buscar feina.

La Fundació Humanitària Dr. Trueta combat aquest ostracisme des de fa anys a través dels seus centres especials de treball, a Vic i Berga. Prepara les persones amb trastorns mentals per recuperar les capacitats laborals un cop superada la fase d’estabilització de la malaltia. Alguns troben feina en el mateix centre, en tancar el 2010 eren 23 persones entre Vic i Berga; d’altres s’incorporen al mercat laboral o desenvolupen tasques com a voluntaris, a finals de l’any passat 39 persones.

L’activitat dels centres, tot i ser manipulativa i repetitiva, íntrinsicament té un alt valor en tractar-se d’una activitat que treballa per millorar el medi ambient així com les condicions de vida de les societats subdesenvolupades. Però sobretot, és una activitat que permet als usuaris allunyar-se del rol de malalt.

Des dels centres també es treballen altres capacitats i s’estimula tant la vessant creativa dels usuaris com la social. Així, per exemple, l’any passat els usuaris de Vic van participar en una iniciativa d’Art Teràpia que els va portar a organitzar un grup de teatre, els Normals, i a muntar l’obra Instants. També participaven en un programa a Ràdio Vic de tertúlia i reflexió sobre temes relacionats amb l’actualitat dirigit per Bea Ivanow.

Fer bijuteria, pintar o escriure són altres activitats que es fan tant a Vic com a Berga així com la participació i col·laboració en diferents activitats socials i de ciutat com fires o xerrades a escoles.

L’esquizofrènia és la principal patologia entre els usuaris, seguida dels transtorns bipolars i obsessius compulsius i, finalment, d’altres afectacions com la psicosis o depressions. Entre els usuaris hi ha més homes que dones i, per edat, la majoria se situen en una forquilla entre els 21 i els 40 anys.

Aquestes són dades referents a l’any passat i que trobareu ampliades en la Memòria de Teràpia Ocupacional 2010 elaborada per les terapeutes de la Trueta Núria Salvans i Laia Lores. També hi podreu descobrir el talent artístic d’alguns dels usuaris de la Trueta.