Article de Francesc de Dalmases sobre la cooperació en temps de crisi publicat a “El Punt”

Una nova oportunitat per a la cooperació

Som testimonis de com els pressupostos de cooperació són autèntics índexs de qualitat democràtica

Els temps de crisi són camp adobat per aquells que demanen una retallada dels pressupostos públics que fan possible les polítiques de cooperació al desenvolupament i les d’educació per al desenvolupament. L’argument simplista diu que ara que amb prou feina ens podem ocupar de les mancances locals difícilment podem ser responsables amb les mancances globals. Però a casa nostra, i arreu d’Europa, som testimonis de com els pressupostos de cooperació són autèntics índexs de qualitat democràtica: els ajuntaments i organismes públics que es preocupen més pels serveis socials són, també, aquells que mantenen ferm el seu compromís internacional amb la cooperació i l’educació per al desenvolupament.

Dit això, sí que ens sembla que podem avançar i fins i tot millorar la feina de cooperació al desenvolupament gràcies a una millora de l’eficàcia i de l’eficiència dels departaments i organismes locals i governamentals implicats. En cap cas, però, escapçant els recursos finals dedicats a l’acció exterior.

Per fer-ho, ens cal mirar amb cura i respecte com ha actuat i actua encara el sector de les ONGD i dels moviments socials a casa nostra. En tenim un bon exemple amb les entitats i organitzacions aplegades a casa nostra en les coordinadores d’ONG de Girona i Lleida. Majoritàriament parlem d’organitzacions que, més enllà de la mida del seu pressupost, han fet de la qualitat dels seus processos la millor garantia de transparència i de compromís amb la transformació social.

Organitzacions arrelades al territori, amb cares i ulls coneguts i reconeguts, amb relacions properes amb l’entorn immediat i amb les contraparts amb qui treballen en els escenaris del Sud on desenvolupen conjuntament els seus projectes. Model amb pocs costos afegits perquè les despeses burocràtiques i indirectes es minimitzen gràcies a l’esforç voluntari i responsable de les persones que fan viure aquests òrgans de la societat civil organitzada.

I ho volem fer ara, com mai, perquè el desenvolupament dels països del Sud està íntimament relacionat amb el desenvolupament dels països del Nord. Precisament perquè el model en què ens hem instal·lat no ha funcionat, precisament perquè mantenim, tossuts, el compromís amb la necessària transformació social a casa nostra i arreu, ens cal emmirallar-nos amb les persones i organitzacions que fa anys que ens alertaven d’aquests perills. Sobretot, perquè són les mateixes que ens ofereixen alternatives de futur.

Francesc de Dalmases i Thió, director de les revistes ONGC i Catalan International View, i president d’IGMAN-Acció Solidària
Publicat a “El Punt”, el dijous 20 de gener de 2011