Bancaja i la Trueta estrenen col·laboració amb una donació de 4.000 euros per al Servei de Rehabilitació Laboral

La Fundació Social Bancaja ha decidit apostar per la feina que es fa a la Trueta i en la convocatòria de subvencions per a projectes socials d’enguany ha destinat 4.000 euros a la nostra Fundació. Els diners serviran per sufragar una part dels més de 60.000 euros que anualment costa mantenir el Servei de Rehabilitació Laboral, a través del qual unes 20 persones amb disminució derivada de trastorns mentals severs reben formació útil per accedir posteriorment al mercat laboral.

La comarca d’Osona, segons dades de l’any 2007, acull una població de 6.071 persones (4,12% de la població) amb diversitat funcional. D’aquestes, 1.258 són malalts mentals, col·lectiu que entre el període 2003-2007 va experimentar un taxa de creixement molt elevada, amb una diferència de 428 persones més.

Un col·lectiu injustament exclòs

Ser diagnosticat amb una malaltia mental severa com una esquizofrènia, paranoia o psicosis maníaco-depressiva és un xoc important que sovint té conseqüències directes en tots els aspectes de la vida del pacient, des de les seves relacions personals fins a la seva interactuació amb la societat passant òbviament pel seu desenvolupament laboral.

El risc d’exclusió d’aquest col·lectiu del món del treball és molt elevat en part per la inestabilitat de la malaltia però en moltes ocasions també pel desconeixament i desinformació de la societat envers aquestes malalties. En realitat, si la persona afectada supera la rehabilitació farmacològica i psiquiatra, i després d’un període de rehabilitació laboral, pot ser molt competitiva dins l’empresa ordinària.

El Centre Especial de Treball El Merma fa 14 anys que treballa en el camp de la teràpia ocupacional incidint en aspectes com el funcionament cognitiu, l’auto atenció, l’autocontrol o l’oci i el temps lliure per tal de facilitar a les persones amb malaltia mental una formació ocupacional i fomentar el treball entre aquest col·lectiu.

Les famílies, beneficiaris indirectes

Els beneficis d’un servei de rehabilitació laboral com el de la Trueta no només arriben a les persones afectades per malalties mentals sinó també de forma indirecte a les seves famílies i entorn. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’esquizofrènia redueix la qualitat de vida d’un 5% de la població mundial. L’entitat també alerta que la convivència amb una persona amb malaltia mental crònica redueix la productivitat mitjana de tota la família, especialment quan el sistema no pot oferir el tractament i el suport adequat als afectats.

Primera donació de Bancaja a la Trueta

La Trueta ha rebut amb alegria la donació de Bancaja, especialment en els moments de crisi i retallades pressupostàries que es viuen i que encara fan més díficil la supervivencia d’entitats com la nostra. Aquesta és la primera vegada que aquesta entitat destina una part del seu pressupost social a la nostra Fundació i desitgem que la col·laboració ara encetada pugui mantenir-se en un futur.

La subvenció, que es va donar a conèixer en el transcurs d’un acte celebrat a principis d’aquest mes de juliol al Palau de la Música Catalana de Barcelona, s’entén també com un reconeixament als 14 anys d’experiència de la Trueta en el camp de la teràpia ocupacional.