L’hospital congolès de Kingungi ja utilitza al 100% el laboratori proporcionat per la Trueta

El laboratori de l’hospital de Kingungi, a la República Democràtica del Congo, treballa des de fa uns mesos a ple rendiment. L’arribada de diversos aparells i materials provinents de Catalunya en el marc d’un projecte de la Fundació Humanitària Dr. Trueta ha facilitat la seva feina i beneficiat a la seva població de referència, una mitja de 300 pacients al mes. Les notícies i imatges del bon funcionament d’aquest nou equipament coincideixen en el temps amb un nou enviament de material cap aquest país fortament castigat per la guerra, la fam i les malalties.

Entre el nou equipament del laboratori hi ha un Reflotron, que segons l’informe elaborat pel mateix hospital, els permet ara medir els nivells de creatinina o àcid úric dels pacients, proves que, malgrat la seva senzillesa, sense aquest aparell eren impossibles de fer a l’hospital. El mateix resultat, poder fer examens fins ara inimaginables, els permet el medidor de ions i PH.

El projecte Trueta també ha permès renovar alguns aparells que amb el seu reiterat ús havien quedat completament obsolets. Així, des de l’hospital s’agraeix l’arribada d’un nou microscopi que ha permès jubilar el que fins ara tenien, que ja donava una visió molt difusa a través dels seus desgastats objectius. El treball amb el nou aparell, afirmen, “és ara no només més fiable sinó més ampli”.

Entre el nombrós material amb què s’ha equipat el laboratori, entre ell balances de precisió, probetes, pipetes, flascons o aparells de bany maria, la direcció de l’hospital agraeix especialment l’abundància de test de detecció del virus del VIH. Això els permet examinar abastament la seva població i fer-se una idea de la proporció real de persones que viuen amb la xacra de la Sida en aquest país.

L’equipament del laboratori de Kingungi, a la remota regió de Bandundu de la República Democràtica del Congo, ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de diverses entitats catalanes. Les subvencions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Fundació CREATIA i l’Associació de Veïns del barri de la Montserratina han cobert 45.300 euros d’un cost total de 50.000 que va acabar de ser finançat per la Fundació en un gran esforç econòmic.

La feina al Congo continua

L’hospital de Kingungi, junt amb altres centres de la regió, és propietat del Ministeri de Salut congolès, però la gestió recau e mans de les Germanes Carmelites de la Caritat – Vedruna, la contrapart de la Trueta a l’antic Zaire. Tots aquests hospitals, dispensaris i maternitats reben periòdicament i des de fa uns anys el suport de la Trueta.

Precisament, aquest mes d’abril ha sortit de les naus de la Fundació un nou carregament amb destí final Kinshasa. Aquest està format per 22.000 unitats de medicaments bàsics com cloraquina, amoxicil·lina o parecetamol, i material de quiròfan i sanitari com tisores, benes, gases, cotó, esparadrap o xeringues. Material que a preu de mercat superaria els 20.000 euros.