Usuaris de la Trueta creen el grup de teatre “Els Normals” en el marc d’un nou projecte d’Art Teràpia

El Centre Especial de Treball El Merma de Vic ha posat en marxa una iniciativa que recorre a l’art com a procés terapèutic. L’objectiu és fer de l’expressió artística un vehicle perquè els usuaris de la Trueta, persones amb discapacitat derivada d’una malaltia mental, desenvolupin habilitats i recursos per exterioritzar el que porten a dins i siguin capaços de crear. La impulsora d’aquest nou projecte d’Art Teràpia és l’artista polifacètica Bea Ivanow, que col·labora com a voluntària amb la Trueta. Per ara s’ha concretat amb la creació d’un grup de teatre, anomenat “Els Normals”, i l’inici d’un programa de ràdio.

El projecte d’Art Teràpia es va començar a gestar la passada tardor i va aconseguir una molt bona resposta entre els usuaris del Centre Especial de Treball (CET) El Merma. Un dia per setmana, en una sessió d’una hora i mitja aproximadament dins de l’horari de treball, es va començar a oferir un taller en què es tocaven diverses disciplines des del moviment corporal a la música passant pel teatre o el clown. També es treballa en el camp de les manualitats, amb un taller de bijuteria.

D’aquí en va néixer la iniciativa de crear un grup de teatre, que després d’una votació es va decidir que s’anomenaria “Els Normals”, com a forma de contrarestar l’estigmatització social del col·lectiu de discapacitats psíquics. El compromís dels integrants del grup, una desena de persones, va fer decidir ampliar els tallers i els assajos amb un segon dia, el qual es fa fora de l’horari de treball.

Col·laboració de l’IMAC

Les sessions d’assaig de teatre s’alternen entre el local de la Trueta, al carrer Indústria de Vic, i l’Auditori del Centre Cívic del Remei-Estadi, gràcies a la col·laboració de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, que cedeix aquest espai. Precisament també serà en aquesta ubicació on s’estrenarà la primera obra d’”Els Normals”, probablement a finals de 2009 en una data encara per confirmar.

L’objectiu del grup de teatre, d’assajar una obra, tenir un públic a qui mostrar-la i vèncer la por és, segons la directora del projecte d’Art Teràpia, Bea Ivanow, un gran estímul per als integrants del grup. “No se’ls posa límits dient-los que no seran capaços sinó al contrari, es confia en ells”. Ivanow incideix en el fet que un malalt mental o un discapacitat “és una persona normal i corrent com tu o com jo i, de fet, qualsevol de nosaltres ens podem trobar en la mateixa situació algun dia.

“Els Normals” a la ràdio

El grup “Els Normals”, a part de preparar la representació teatral, s’han aventurat en un altre projecte: un programa de ràdio. Cada divendres de vuit a nou del vespre se’ls pot escoltar a Ràdio Vic (90.3 FM) en un espai de tertúlia i reflexió al voltant de diferents qüestions d’actualitat dirigit per Bea Ivanow.

En el primer programa, el divendres 16 de gener, es va parlar de com la societat veu els malalts mentals i es van trencar alguns esteorotips negatius reivindicant, com diu precisament el nom del grup de teatre, la normalitat de les persones que pateixen una d’aquestes afeccions. L’estrena va coincidir amb una visita del president de CiU, Artur Mas, als estudis de Ràdio Vic. Mas va felicitar els membres del programa i els va oferir tot el seu suport.

En pròximes edicions d’“Els Normals a la ràdio” es volen abordar temes com el consumisme, l’humor, el riure, etc.

Bea Ivanow

El projecte d’Art Teràpia a la Trueta va iniciar-se a partir de la proposta de Bea Ivanow, que es va oferir a posar-lo en marxa i liderar-lo. Ivanow ressalta la necessitat i la importància de l’ésser humà a nivell personal així com la necessitat de cuidar els sentiments i buscar un espai per desenvolupar la capacitat creativa de cadascú.

Bea Ivanow és llicendiada en Art Teràpia, Belles Arts i Teatre i ha experimentat en diverses disciplines com la pintura i el clown.