La Trueta i el Programa per al Desenvolupament de l’ONU renoven la seva col·laboració a Cuba

La representant del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) a Cuba, Susan McDade, i el president de la Fundació Humanitària Dr. Trueta, Carles Furriols, han renovat aquest mes de desembre el conveni de col·laboració que des de l’any 2001 permet a les dues entitats treballar de forma conjunta en el desenvolupament de diferents centres i projectes de salut d’aquesta illa caribenya.

La col·laboració de la Trueta amb les Nacions Unides es fonamenta en dues prioritats. Per una banda el suport als processos que promou el PNUD a Cuba a través del Programa de Desenvolupament Humà Local (PDHL). Un suport que ha permès donar respostes concretes a necessitats de tipus material de la població. D’altra banda, les trameses humanitàries de la Trueta han servit també per enfortir i transformar modalitats organitzatives i gerencials dels serveis de salut locals, col·laborant en el procés d’innovació tècnica i tecnològica emprès pel sistema de salut cubà per garantir la cobertura i qualitat dels serveis.

Des de març de 2001, quan es va signar una primera Carta d’Entendiment Preliminar que posteriorment ha estat precedida per dos acords de col·laboració, l’any 2002 i el 2004, la Fundació i el PNUD/PDHL Cuba han portat a terme diferents iniciatives en un total de 26 centres de l’Havana Vella i les províncies de Granma, Holguín, Guantánamo, Santiago de Cuba i Las Tunas. Aquestes províncies conformen l’orient de l’illa i són les més pobres del país.

El treball realitzat ha tingut una especial incidència en la millora de la qualitat de vida dels col·lectius més desafavorits: els nens, la gent gran, els discapacitats psiquícs i físics, les dones embarassades. També ha enfortit la tasca dels professionals i el personal tècnic de la salut.

Davant dels bons resultats obtinguts, tant des de Nacions Unides com des de la Trueta s’ha acordat prorrogar un any més l’aliança a través de la firma d’un Memoràndum d’Entendiment rubricat el passat 10 de desembre aprofitant la visita del president de l’entitat a l’illa.