L’Obra Social de Caixa Sabadell dóna 16.500 euros per un aparell de raig X que s’enviarà al Congo

Els premis Caixa Sabadell en l’apartat de programes socials han dotat la Fundació Humanitària Dr. Trueta de 16.500 euros per un projecte que preveu l’enviament d’un aparell de Raig X a l’hospital de Kingungi, a la República Democràtica del Congo. L’aparell permetrà millorar els diagnòstics dels pacients del centre sanitari, que dóna servei a una àrea de població superior als 10.000 habitants.

El personal mèdic de l’hospital de Kingungi actualment basa els seus diagnòstics en exàmens mèdics i de laboratori. En el termini màxim d’un any, però, disposarà també d’un aparell de raig X que els permetrà disposar de radiografies per tal de comprendre millor la gravetat, la urgència i el tractament necessari pel pacient. Amb les plaques es podran detectar amb molta més precisió i seguretat fractures o luxacions, derrames pleurals, infeccions i tumors pulmonars o càlculs urinaris, entre moltes d’altres dolences. I, per tant, actuar-hi amb més eficàcia.

El pavelló quirúrgic de l’hospital disposa des de 1998 d’una sala amb les característiques que requereix la pràctica de la radiologia, amb la foscor necessària pel revelat i assecat de les plaques. També l’alimentació elèctrica està garantida, amb un motor capaç de generar la potència suficient. L’únic que hi falta és l’aparell. Un aparell que arribarà, segons els terminis previstos, a mitjan de 2008. Amb ell, tots els accessoris necessaris, des de les plaques i els líquids per revelar, fins a les cubetes pels reactius, les pinces per les plaques i el protector de plom per el radiòleg.

El compliment d’aquest projecte de cooperació és possible en gran part gràcies a l’aportació dels 16.500 euros amb què l’Obra Social de Caixa de Sabadell ha premiat la Trueta. També hi ha col·laborat l’Associació de veïns del barri La Montserratina de Viladecans, amb l’aportació de 3.000 euros. El cost total del projecte és de 52.304 euros.

Una col·laboració molt profitosa

L’hospital és propietat del ministeri de Sanitat de la República Democràtica del Congo, l’antic Zaire, però aquest organisme n’ha cedit la gestió a les germanes Carmelites Vedrunes. Elles s’encarreguen des de fa anys de tirar endavant aquest i altres centres de la regió de Bandundu, a l’oest del país, fent front als problemes del sistema públic sanitari d’aquell país. Problemes com la manca de recursos farmacològics i mèdics i el seu mal repartiment, la ineficiència, els elevats costos o les dificultats pressupostàries vinculades amb el deute extern.

Des de l’any 1995, la Trueta és present al Congo a través de projecte de cooperació desenvolupats de la mà de les Vedrunes. Aquesta col·laboració ha permès enfortir els centres d’assistència primària i salut materno-infantil de Matari, Koloso, Kingungi i Kimbau amb l’equipament dels seus laboratoris i la donació d’un ecògraf; l’existència d’una farmàcia amb medicaments essencials; la introducció de la medicina preventiva, els programes nutricionals i la salut reproductiva; el control dels pacients diabètics i l’estabilització de pacients epilèptics.