La Trueta reprèn la cooperació amb Corea del Nord amb la col·laboració de Kern Pharma en un moment de màxima necessitat pel país

Els laboratoris Kern Pharma i la Fundació Humanitària Dr. Trueta han treballat plegats els últims mesos per fer possible l’enviament de quatre contenidors carregats de material de primera necessitat a Corea del Nord. Un material que després de les pluges torrencials i inundacions que han arrassat el país aquest mes d’agost ha arribat quan feia més falta que mai. Kern Pharma ha aportat les més de 32 tones de material així com el finançament necessari mentre la Trueta s’ha encarregat de la gestió i definició del projecte. La Fundació té una llarga experiència de treball en aquest país asiàtic, que entre 2001 i 2005 va permetre l’enviament de més de 120 tones de material. La Trueta és l’única ONG catalana i espanyola que treballa regularment a Corea del Nord.

La capritxosa naturalesa ha volgut que les caixes Trueta carregades de material de primera necessitat donat per Kern Pharma hagin arribat als centres sanitaris de Corea del Nord coincidint amb un episodi de fortes plugues que han provocat greus inundacions i esllavissades i han deixat rera seu un rastre de més de 600 morts i 4.000 ferits així com arrassat unes 170.000 cases. L’ONU xifra en un milió el número de damnificats i s’ha perdut el 20% de la collita d’arròs i el 15% de la de blat.

L’ajuda de Kern Pharma i la Trueta s’ha convertit, doncs, en encara més vital del que ja se suposava en un país on, segons dades de 2005, més de 6 milions de persones viuen en situació de vulnerabilitat per la falta d’aliments i d’accés als medicaments i l’aigua potable.

La Trueta fa dos anys que no treballava a Corea del Nord ja que la seva precària situació econòmica li impedia. La col·laboració amb els laboratoris terrassencs, però, ha permès reactivar aquesta via de cooperació. Kern Pharma no només s’ha fet càrrec de la donació de material, també ha assumit el cost de les despeses d’enviament. En total quatre contenidors de 20 peus carregats de 32.750 quilos.

Kern Pharma es una companyia del Grup Indukern que centra la seva estratègia en l’àrea de la salut humana i que desenvolupa la seva activitat en dues grans línies de negoci, entre les quals hi ha el desenvolupament, la fabricació i la comercialització de fàrmacs, amb una especial atenció als genèrics.

Un context esperançador

L’enviament coincideix també amb un moment en què s’albiren petits aires de canvi a Corea del Nord, un dels països més aïllats del món i amb severes restriccions en l’entrada i sortida del país. En els últims anys, el programa nuclear nord-coreà ha estat font de polèmica entre el règim de Kim Jong Il i la comunitat internacional. Al juliol, però, l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica va confirmar que Corea del Nord ha tancat les seves cinc instal·lacions nuclears de la central de Yongbyon. La clausura s’emmarca dins l’acord assolit el 13 de febrer passat a Pequín entre les dues Corees, els Estats Units, el Japó i la Xina, segons el qual, Pyogyang renunciava al seu programa nuclear a canvi d’ajudes energètiques internacionals.

De totes maneres la represa de l’activitat de la Trueta en aquest país no té res a veure amb aquest context geopolític ja que la Fundació sempre ha treballat al marge de la situació política dels països centrant la seva atenció en les capes més desafavorides de la població i lluitant perquè dades esgarrifoses com la mort d’uns 100.000 nord-coreans l’any 1998 a causa de la fam, el fred i la manca d’assistència mèdica deixin de ser una realitat.

Les estadístiques del govern de Pyongyang calculen que el 45% dels nens menors de cinc anys pateix malnutrició crònica, que hi ha 4 milions d’escolars que no poden desenvolupar a ple rendiment les habilitats d’aprenentatge degut a la mala alimentació, que 480.000 embarassades es troben en baix estat nutricional i que el percentatge de morts donant a llum incrementa.