La Fundació participa en la presentació de la Memòria de Solidaritat i Cooperació Internacionals de Castellbisbal

La solidaritat institucional té una xifra per tots coneguda, el 0,7 per cent; però, mentre a moltes institucions ni tan sols hi arriben, a Castellbisbal la superen àmpliament dedicant-hi un 1% del pressupost municipal des de 1998. L’Ajuntament ha presentat la Memòria de Solidaritat i Cooperació Internacionals, que recull 15 anys de projectes solidaris. Entre aquests hi ha dos projectes de la Trueta. La Fundació va ser convidada, junt amb altres representants d’organitzacions humanitàries, a participar en una taula rodona sota el títol “L’escenari de futur en solidaritat”.

Castellbisbal és considerada una de les 10 poblacions més solidàries de Catalunya. L’any 1991, l’ajuntament d’aquesta localitat vallesana va crear una Àrea de Solidaritat sota la responsabilitat del mateix alcalde, Joan Playà. Un any després es creava una regidoria específica que en quatre anys va aconseguir que el total dels diners públics que es destinaven a cooperació passés del 0,05% al 0,7%. I l’any 1998, quan el gran debat a molts indrets encara era assolir aquest percentatge, a Castellbisbal ja s’hi dedicava un 1 per cent.

Entre els projectes beneficiaris de la generositat castellbisbalenca hi ha la nostra Fundació. Entre 2001 i 2006, la Trueta ha rebut d’aquest ajuntament una subvenció anual de 3.000 euros que s’han destinat al projecte d’abastiment del centre de paràlisi cerebral infantil Senen Casas Regueiro de l’Havana Vella. El projecte dóna cobertura mèdica a pacients infantils amb paràlisi cerebral i altres malalties degeneratives del sistema central nerviós, patologies neurològiques, retard mental o en el desenvolupament psicomotor i síndrome de Down. En total 18.005 euros que han servit per finançar una part dels 4.632 quilos de medicaments i material sanitari divers –bolquers, cadires de roda, grues de bany, bastons, etc.- que durant aquest període s’han enviat al centre.

A més, la Trueta ha rebut durant els anys 2002, 2003 i 2004 una subvenció de 600 euros l’any per a contribuir en la tasca de recollida i distribució de medicaments a diferents poblacions catalanes i la seva classificació, tramesa i enviament a diferents països del Tercer Món, on són utilitzats amb finalitats humanitàries.

Castellbisbal escull els projectes on destina els diners públics a través del Consell Solidari, un òrgan consultiu municipal que està format per representants del consistori, dels veïns i d’entitats solidàries locals. El Consell fa propostes, decideix la distribució i l’assignació dels recursos així com també del seguiment, control i avaluació dels projectes finançats. A més, també centralitza les possibles actuacions de camp en situacions d’emergència.

El president de la Fundació Humanitària Dr. Trueta, Carles Furriols, va participar a principis de mes, junt amb representants d’Intermón Oxfam, Unicef, Fundació Vicens Ferrer, Creu Roja i Castellbisbal Solidari, en una taula rodona on es va abordar el futur de la solidaritat. La xerrada s’emmarcava en un programa d’actes organitzat en motiu de la presentació de la Memòria de Solidaritat i Cooperació Internacionals 1991-2006 i que va comptar també amb una conferència de José María Mendiluce, una degustació de productes de Comerç Just, contes de l’Àfrica i exposicions.