Begur dóna 3.000 euros per equipar els laboratoris dels hospitals de Matari i Kingungi

L’Ajuntament de Begur ha acordat atorgar una subvenció de 3.000 euros a un projecte de la Fundació Humanitària Dr. Trueta en col·laboració amb les germanes de la Caritat-Vedruna a la República Democràtica del Congo. Es tracta d’equipar els laboratoris de dos hospitals d’aquest país devastat per la guerra, la fam i la malaltia. Els centres de Matari i Kingungi, en una regió de díficil excés, disposen de material rudimentari que dificulta qualsevol tipus d’exploracions paraclíniques en un país on l’equipament de laboratori és vital per donar resposta a les patologies virals i infeccioses.

El projecte permetrà enviar als laboratoris dels hospitals de Matari i Kingungi dos equips complerts compostos per un microscopi, un aparell bany maria i diversos portaobjectes, pipetes, probetes, flascons, pinces, raspalls, indicadors i filtres. El cost total del material i el seu enviament és de 7.138, 46 euros, dels quals 3.000 ja estan coberts gràcies a l’aportació de l’Ajuntament de Begur.

Els hospitals de Matari i Kingungi disposen només d’un metge cada un i material escàs i desgastat per atendre a una allau de persones d’aquestes localitats i dels seus voltants. La població de Matari, per exemple, és de 10.500 persones i el centre sanitari rep unes 200 consultes al mes mentre que l’àrea de maternitat rep un nombre similar de visites i atén 75 parts mensuals. A l’hospital de Kingungi recepcionen uns 300 pacients al mes.

Les principals malalties a què s’han d’enfrontar són de caràcter infecciós i viral, molts d’ells relacionats amb la higiene i la manca d’aigua potable. Així, les gastroenteritis, els cucs intestinals, els fongs, la desnutrició, el paludisme, la conjuntivitis, la tuberculosi, la meningitis o la sida són algunes de les patologies més freqüents. Pel que fa a la població, les dones embarassades, els lactants, els infants i joves i la gent gran són els segments de major risc i els que requereixen una major atenció mèdica.

Un país devastat

La República Democràtica del Congo, l’antic Zaire, és un país d’una gran riquesa però tot el seu potencial es va esvair a mitjans dels anys 80. L’esclat de la guerra va reduir la producció i va fer augmentar el deute extern. La mort, la fam i la malaltia van estendre’s ràpidament per un territori on la meitat de la població no té accés a l’aigua potable ni als serveis sanitaris, l’índex de desnutrició és del 73% i 2,2 milions de persones s’han vist obligades a desplaçar-se.

Enmig d’aquest panorama, que en els últims anys, amb la fi de la guerra, sembla que ha començat tímidament a millorar, el sistema de salut estatal està pràcticament desmantellat i sense suport mèdic ni econòmic per part del govern. Les germanes de la Caritat-Vedruna gestionen diversos hospitals de la regió de Bandundu i de la mateixa capital, Kinsasha, a petició del ministeri de Salut i la seva viabilitat depèn, en la major part, de l’ajuda externa.

El treball de la Trueta al Congo

L’any 1995, a través d’una vedruna veïna de Pruit, la Trueta va tenir coneixement del extraordinari treball que estan portant a terme en aquest país i va decidir donar-hi suport. Anualment s’analitzen les necessitats amb les germanes Vedrunes i s’envia medicaments i material sanitari divers -des d’un ecògraf a gases, xeringues, instrumental, material ortopèdic i un llarg etcètra-. En total 16.000 quilos de material en els últims 12 anys.

La Trueta col·labora també amb altres projectes de les germanes de la Caritat. En el terreny sanitari es treballa a Gabon, Guinea Equatorial i Perú mentre que a Bolívia s’incideix en el camp educatiu.