La Trueta enceta una nova via de treball a Corea del Nord enviant vuit ordinadors a la Universitat de Pyongyang

Els professors de la Universitat d’Estudis Internacionals de Pyongyang Kim Kang Chol i Chon Song Pak van ser a Vic per conèixer la Fundació Humanitària Dr. Trueta i ultimar els preparatius de l’enviament de vuit ordinadors per al departament d’espanyol d’aquest centre de Corea del Nord. Els equips informàtics s’han enviat conjuntament amb altre material en un contenidor. Aquesta és la primera col·laboració de la Fundació amb la Universitat de Pyongyang i la voluntat és d’anar-la augmentant i de culminar-la amb la implantació d’un lectorat de català.

Kim Kang Chol i Chon Song Pak han visitat aquest mes de gener la seu de la Trueta a Vic per conèixer la tasca que fa la Fundació, l’única ONG de Catalunya i d’Espanya que treballa amb el seu país, Corea del Nord. Tots dos són professors d’espanyol a la Universitat d’Estudis Internacionals de Pyongyang i han passat els últims sis mesos a Catalunya convidats per la Universitat Autònoma de Barcelona per aprofundir en els seus coneixements de llengua, no tan sols espanyola sinó també catalana.

És el primer cop que dos professors de la Universitat de Pyongyang poden sortir del seu país, una oportunitat que ha estat possible en gran part a través del treball que la Trueta porta fent a Corea des de finals de l’any 2001. En aquest temps, s’han fet diverses trameses de material sanitari, farmacològic i informàtic, que en quilos sumen gairebé 145 tones, 75 de les quals corresponen a enviaments fets en el 2004.

Durant la seva visita, els professors coreans van poder veure els vuit ordinadors Pentium II amb l’office en castellà que la Trueta dóna al departament d’espanyol de la Universitat de Pyongyang. Es tracta del primer enviament que es fa a aquest centre i la voluntat és mantenir aquesta col·laboració a partir d’ara. Una col·laboració que la Trueta intentarà que es culmini amb la creació d’un lectorat de català.

Els ordinadors van sortir de la nau de la Trueta a Manlleu divendres, dia 21 de gener, en un contenidor de 20 peus carregat també amb fàrmacs, rotllos de roba i cadires de rodes amb destí Pyongyang.