Surt de la Trueta el cinquè contenidor d’ajuda humanitària per Corea del Nord d’aquest any

El compromís de la Fundació Humanitària Dr. Trueta amb el govern de Corea del Nord s’ha materialitzat amb l’enviament d’un nou contenidor d’ajuda humanitària. Amb aquest, ja són cinc les trameses que s’han fet a aquest país en el que portem d’any. En xifres, s’han enviat gairebé 40 tones de medicaments, roba de segona mà i material sanitari, ortopèdic i informàtic amb un valor estimat a preu de mercat d’1,8 milions d’euros. La Trueta és l’única ONG catalana i espanyola que treballa actualment a Corea del Nord.

L’últim contenidor que ha marxat dels magatzems de la Trueta en direcció a Pyongyang contenia deu tones de material divers, que va des de fàrmacs i material sanitari fins a cadires de rodes, sabates i equips informàtics per a ús educatiu. El material s’envia al govern de Corea del Nord, que s’encarrega de distribuir-lo als centres sanitaris i les escoles del país.

La col·laboració entre totes dues parts va començar a finals de l’any 2001. Des de llavors s’han fet diverses trameses de material sanitari, farmacològic i informàtic, que en quilos sumen gairebé 115 tones, 40 de les quals corresponen a enviaments fets aquest 2004.

El president de la Trueta, Carles Furriols, ha viatjat en diverses ocasions a Corea per comprovar en persona l’ús que el règim de Pyongyang dóna als medicaments, al material sanitari i als equips mèdics que l’entitat envia a aquest país. En l’últim viatge, el novembre del 2003, Carles Furriols va poder visitar les estructures sanitàries de la capital i molt especialment, tenint en compte l’estricte control d’accés d’estrangers a zones rurals, de diferents centres de salut ubicats fora de Pyongyang.

Segon contenidor de “Roba Amiga” per Corea

A més, la Fundació Humanitària Dr. Trueta ha escollit Corea com a primer destí on enviar roba de segona mà, un àmbit de l’ajuda humanitària en el qual la Fundació no havia treballat fins ara. A principis d’abril es va fer un primer enviament de roba i a finals de maig es farà el segon.

La tramesa de roba es fa a través del programa Roba Amiga, impulsat per l’associació Aires, la Fundació Un Sol Món de Caixa Catalunya i Càrites Barcelona. que aborda la qüestió de la inserció laboral a partir de la reutilització de roba en bon estat.