La Trueta decideix continuar la seva tasca a Corea del Nord després de comprovar in situ el bon ús que es fa del material que hi envia

El director de la Trueta ha viatjat recentment a Corea del Nord per comprovar en persona l’ús que el règim de Pyongyang dóna als medicaments, al material sanitari i als equips mèdics que l’entitat envia a aquest país. Durant el viatge, Furriols ha pogut visitar les estructures sanitàries de la capital i molt especialment, tenint en compte l’estricte control d’accés d’estrangers a zones rurals, de diferents centres de salut ubicats fora de Pyongyang. Després de la visita, la Trueta ha decidit continuar amb la seva tasca.

La Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr. Trueta continuarà un any més enviant fàrmacs i material sanitari a Corea del Nord. Així ho van acordar el director de la Fundació, Carles Furriols, i representants dels ministeris de Comerç i Sanitat coreans junt amb el ministre conseller de l’ambaixada espanyola a la Xina, Eduardo Aznar. El conveni es va ratificar després que el mateix Furriols pogués comprovar que els medicaments i material sanitari que s’ha enviat fins ara a aquest país arriba a lloc i se’n fa un bon ús.

La Trueta és l’única ONG catalana i espanyola que treballa actualment a Corea del Nord. La col·laboració entre totes dues parts va començar a finals de l’any 2001. Des de llavors s’han fet diverses trameses de material sanitari, farmacològic i informàtic, que en quilos sumen més de 74 tones. L’últim contenidor amb destí Corea va marxar el dilluns 24 de novembre, amb 7.423 quilos de material sanitari i roba sanitària valorat en gairebé 450.000 euros.

El director de la Trueta va estar acompanyat en aquest viatge per Louis Lemkow, catedràtic del departament de Sociologia de la UAB. L’objectiu de la universitat catalana és aconseguir que dos professors de llengües estrangeres nord-coreans puguin realitzar una estada de 6 mesos a Catalunya.