La Trueta ha enviat gairebé 45.000 quilos de material al 3r i 4t Món durant els 6 primers mesos de l’any

En la seva vessant humanitària i ecològica, la Fundació Humanitària Dr. Trueta ha recollit durant els sis primers mesos d’aquest any 94.355 quilos de medicaments, material sanitari, ortopèdic, didàctic i informàtic. D’aquests, 44.494 quilos s’han destinat a fer enviaments a països del Tercer Món i a la Xarxa Quart Món de Catalunya. En el camp de la lluita contra l’exclusió social de persones amb disminucions derivades per malalties mentals, 66 persones han passat pels Centres Especial de Treball de la Fundació.

Entre els mesos de gener i juny del 2003, La Fundació ha enviat un total de 4.830.389 dosis en 697 trameses, 139 enviaments a diferents centres de salut de Cuba, Nicaragua, Hondures, Ecuador, Argentina, Haití, Perú, Marroc, Algèria, Sàhara, Mauritània, Senegal, Guinea Equatorial, Níger, Moçambic, Congo, Togo, Gabon, Kurdistan iraquià, Bòsnia, Romania, Ucraïna, Corea del Nord i 558 a la xarxa Quart Món de Catalunya. El valor econòmic del material enviat ascendeix a 2.880.498 euros.

Els projectes més destacats

Entre els principals projectes dels últims sis mesos destaca el carregament per al Kurdistan iraquià. La guerra contra l’Iraq ha generat una situació de necessitat extrema i des de la nostra Fundació hem intentat pal·liar les necessitats mèdiques que s’han generat amb l’enviament de més de 7 tones de material quirúrgic i sanitari. Fa pocs dies vam rebre la confirmació de l’arribada del contenidor que vam enviar i estem a l’espera del material gràfic que ho certifica. A més, la Trueta prepara un segon contenidor d’ajuda per aquesta regió de l’Iraq.

També s’ha començat a treballar en nous projectes. Entre ells hi ha la recollida de material didàctic per fer-lo arribar a centres de Tidjikja, a Mauritània, i de Sant Ramon de Matagalpa, a Nicaragua. A més, la Fundació ha continuat desenvolupant els projectes solidaris que ja tenia en marxa i prepara la seva participació en el Fòrum Universal de les Cultures 2004.

Teràpia ocupacional

Pel què fa a l’aspecte social, la reinserció laboral de persones amb disminució derivada de malaltia mental, en els Centres Especials de Treball que la Trueta té a Vic i Berga, hi treballen 56 persones. A part, hi ha 22 persones més entre voluntaris i professionals.

Durant el primer semestre del 2003, 45 persones han passat pel C.E.T. El Merma de Vic i sis d’elles ja han deixat el centre. D’aquestes, dues ho han fet per incorporar-se a treballar a empreses de la comarca. Pel què fa al centre Mn. Armengou, de Berga, hi ha hagut fins a 21 usuaris en aquests mesos. Quatre d’ells ja no estan a la Trueta i un dels casos és perquè la persona ha aconseguit feina en una empresa ordinària del Berguedà.

A part de la classificació, reciclatge i preparació de trameses de fàrmacs, material sanitari, pedagògic i informàtic, els usuaris de la Trueta han iniciat aquest semestre una nova activitat que s’engloba en l’anomenada economia social de la Trueta. Es tracta de l’elaboració d’artesania, des de peces de bisuteria fins a punts de llibre o moneders.