Una delegació de la Trueta visita la República Democràtica del Congo per conèixer els dispensaris on ja treballa i estudiar nous projectes

La Fundació Humanitària Dr. Trueta va començar a treballar a la República Democràtica del Congo l’any 1995 gràcies al contacte amb les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedrunes. D’aquesta col·laboració se’n beneficien cinc centres sanitaris repartits en diferents punts de la regió de Bandundu, al sud-oest del país, on només en el que portem d’any ja s’han enviat gairebé 3,5 tones de medicaments i material sanitari. Des del passat dia 14 i fins el 29 de juny, el director de la Trueta, Carles Furriols, i la cap de projectes de la Fundació, Núria Comarriu, visiten aquest país centreafricà per conèixer aquests dispensaris i per estudiar la possibilitat d’iniciar nous projectes.

La delegació de la Trueta no marxa amb les mans buides. Aprofitant el viatge, s’emporta equips mèdics que s’entregaran als centres gestionats per les germanes carmelites. Els equips estan compostos per un fonendo, un tensiòmetre un oftalmoscop i un otoscop. Després d’una estada a Kinshasa, on es visitarà la seu central de la congregació, Furriols i Comarriu es desplaçaran fins a Kikwit, on hi ha un Centre d’acollida i assistència als avis a domicili. Actualment assisteixen a 40 persones.

La següent parada serà l’Hospital de Kingungi, que dóna cobertura a trenta poblats rurals en un radi de 30 quilòmetres. També es visitarà l’Hospital i el Dispensari de Matari, amb capacitat per acollir més de 100 malalts i que dóna cobertura a una població de 8.000 persones. Una de les últimes visites es farà al Dispensari de Kimbau, que ofereix assistència ambulatòria als aproximadament 6.000 habitants de la localitat i a unes 5.000 persones més de 13 pobles del voltant. Finalment, aniran fins a la localitat de Kolokoso per visitar l’Hospital i el Dispensari que donen servei a 20 poblats de la zona.

L’objectiu d’aquest viatge és conèixer aquests serveis sanitaris que la Trueta està ajudant des de l’any 1995 a través de les germanes carmelites. Conèixer de primera mà la feina que porten a terme i detectar les necessitats que tenen. Durant l’any 2002, la Fundació va enviar 1.378 quilos de material a aquests centres. En els sis primers mesos de 2003, la quantitat de fàrmacs, material sanitari i roba hospitalària enviada ha augmentat espectacularment i ja suma 3,5 tones.

La Trueta també treballa al Congo amb dos centres més. Es tracta de l’Hospital de Dekese i al centre de Salut de Banga, a la zona de Kasai Occidental. La distància entre una i altra regió i el fet que el Kasai estigui incomunicat de Kinshasa per culpa de la guerra no permetrà la visita d’aquests centres.

Nous projectes

En la mesura que sigui possible, la delegació de la Trueta visitarà altres centres i persones d’altres congregacions que treballen a la zona de Kinshasa per estudiar la possibilitat d’obrir nous canals de col·laboració.

En aquest sentit, hi ha prevista una reunió amb els jesuïtes que porten el camp de refugiats de Sicotra. Aquests proporcionen formació als desplaçats i estan interessats en ampliar els seus camps educatius amb el de la informàtica. Per aquest motiu, han fet una petició a la Trueta per si l’entitat els podia facilitar els equips informàtics necessaris per muntar un curs d’aquest tipus.