La Trueta supera en només nou mesos l’activitat realitzada durant l’any 2001 augmentant en més de 60.000 els quilos recollits

Amb 158.320 quilos de medicaments i material sanitari recollits en els primers nou mesos de l’any, l’activitat portada a terme durant el 2002 per la Fundació Humanitària Dr. Trueta ha superat ja en 63.261 quilos el material recollit durant tot el 2001. Pel què fa a enviaments, durant els tres primers trimestres s’ha enviat 51.341 quilos, enfront dels 33.530 enviats l’any passat.

A l’espera dels resultats d’aquest últim trimestre, les xifres revelen que el 2002 ha estat l’any més productiu de la història de la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Dr. Trueta (veure els gràfics adjuntats). L’activitat de la Fundació ha sofert un ritme creixent des de la seva fundació, el 23 d’octubre del 1993. Any rera any, els gràfics de quilos de fàrmacs i material sanitari recollits i enviats -que descriuen dues de les tasques principals de l’organisme, l’ecològica i la humanitària- han anat augmentant a mesura que la implantació de la Fundació en el territori català ha estat més important i reconeguda.

L’any 1999, arran de la crisi dels Balcans, la Fundació va marcar un punt d’inflexió en la seva trajectòria assolint xifres de quilos recollits que superaven àmpliament el nivell de treball anterior de l’organisme, passant de 25.871 quilos l’any 1998 als 111.329 del 99. En els dos anys següents, la corba d’activitat de recollida i enviaments va descendir lleugerament tot i mantenir nivells mai aconseguits anteriorment. Aquest 2002, però, la xifra de medicaments i material sanitari recollit i enviat s’ha disparat espectacularment.

L’activitat de la Fundació en els últims tres mesos

Durant el tercer trimestre del 2002, la Fundació Humanitària Dr. Trueta ha recollit 77.330,80 quilos de medicaments i material sanitari. D’aquests, 27.789,8 quilos s’han destinat a fer enviaments a diferents centres de salut de Cuba, Guatemala, Nicaragua, Perú, El Salvador, Equador, Bolívia, Marroc, Mauritània, Guinea Equatorial, Congo, Togo, Eritrea, Corea del Nord i la xarxa Quart Món a Catalunya.

S’han enviat un total de 2.020.252 dosis en 252 trameses, 69 enviaments a països del Tercer Món i 183 a la xarxa Quart Món de Catalunya. El valor econòmic del material enviat ascendeix a 1.355.394,05 euros.
Entre les activitats més destacades en el període de juliol, agost i setembre, hi ha la firma d’un conveni de col·laboració amb el Programa de Desenvolupament Local Humà a Cuba de Nacions Unides, la posada en marxa de la campanya d’Ajuda d’Emergència al Kurdistan iraquià, en col·laboració amb el Fons Català de Cooperació i per la qual s’ha obert un compte corrent a Caixa de Manlleu per rebre donatius, o l’enviament de dos contenidors de 20 peus de fàrmacs i material sanitari a Corea del Nord.

Accions futures

La Fundació Humanitària Dr. Trueta manté diferents fronts oberts en el marc de la seva triple tasca ecològica, humanitària i d’inserció laboral de persones amb problemes derivats de malalties mentals.

En aquest sentit, i de cara als pròxims mesos, l’entitat prepara la seva participació en la II Caravana Solidària 2002 a l’Àfrica Occidental que tindrà lloc entre els mesos de novembre i desembre i que recorrerà més de 7.000 quilòmetres per transportar material divers a Marroc, Senegal i Mauritània. També es preveu firmar convenis de col·laboració amb la Fundació Autònoma Solidària, per desenvolupar projectes locals que consolidin la igualtat d’oportunitats, i amb l’empresa Nytech Systems S.L., en el marc del projecte de teràpia ocupacional de recollida de toners i cartutxos de tinta per reciclar.