RD Congo: Suport a les estructures de salut

 • Projecte: Suport a les estructures de salut
 • Entitat Promotora: Fundació Humanitàroa pel 3r i 4t món Dr. Trueta
 • Contrapart: Soeus Carmelites de la Charité
  Bd. Lumumba, 286 Limite
  B.P. 1800 Kinshassa – RDCongo
  vedrunaf@ic.cd
 • Pressupost a finançar 24.811,16€

Vull donar suport a aquest projecte


Descripció del projecte

Millora de l’atenció a la salut de l’Hospital de Kingungi i Kolokoso.
Els centres de salut són propietat del ministeri de Sanitat de la República Democràtica del Congo, l’antic Zaire, però aquest organisme n’ha cedit la gestió a les germanes Carmelites Vedrunes. Elles s’encarreguen des de fa anys de tirar endavant aquests centres de la regió de Bandundu, a l’oest del país, fent front als problemes del sistema públic sanitari. Problemes com la manca de recursos farmacològics i mèdics i el seu mal repartiment, la ineficiència, els elevats costos o les dificultats pressupostàries vinculades amb el deute extern.

Les característiques comunes d’aquests centres són que donen servei a zones rurals o de l’interior de la selva on els serveis són pràcticament inexistents. Els seus habitants viuen sense llum ni aigua potable i el mal estat de les carreteres o camins els deixa pràcticament incomunicats obligant-los a viure d’una agricultura de subsistència. Els dispensaris i hospitals atenen una població molt per damunt de les seves capacitats reals i els mitjans i material amb el que treballen són clarament insuficients. Des de fa 11 anys la Trueta aporta els fàrmacs i material necessari per poder oferir una assistència sanitària en condicions.

Hospital de Kingungi i Kolokoso: La majoria de malalties tractades son causa d’una gran falta d’higiene (cucs intestinals, gastritis, gastroenteritis, conjuntivitis, fongs, infeccions bucals), als poblats no hi ha aigua corrent, i la treuen del riu. Les estructures hospitalàries sempre es van repetint, en una mateixa zona hi ha diferents pavellons amb les diferents àrees (maternitat, pediatria, bloc quirúrgic, administració, farmàcia, consulta externa/interna, hospitalització). A part dels pavellons sanitaris també hi ha unes àrees pels acompanyants i la cuina (als hospitals no donen menjar, per això generalment els malalts arriben amb un acompanyant que els hi fa el menjar, i aquest es queda a una zona on poder dormir ja que moltes vegades els pacients són de poblats llunyans)
Els programes de vacunacions són gratuïts i les vacunes les dispensa l’Estat (en teoria)
Els programes Nacionals que actualment tenen al Congo són: SIDA, Tuberculosis, Polio, Oncocercosis, Malaltia de la son, desnutrició (representa que l’Estat dóna cobertura als medicaments necessaris per fer front a aquestes malalties, però hi ha grans mancances)
Les sales de maternitat sempre estan plenes, les mares, un cop han donat a llum, s’estan al hospital entre 6-8 dies, marxen quan al nen li cau el cordó umbilical. Generalment les mares estan anèmiques, una vegada arriben al hospital (solen arribar uns dies abans de tenir el fill), els hi donen un pastilla de ferro i una d’àcid fòlic al dia. Després del part, prenen un “antiespasmòdic”, 1 ferro i 1 àcid fòlic al dia.
A tots els hospitals, un cop a la setmana, es realitzen consultes pre-natals

Objectius i Resultats

Millorar la qualitat de l’atenció mèdica i rehabilitació als pacients ingressats.

Objectius específics

 1. Millorar els mitjans pel diagnòstic i tractament dels pacients
 2. Desenvolupar programes de capacitació per la prevenció de determinades malalties.

Pressupost total del projecte

Equipament i Material ……………………………………………………………………………. 16.555,60 €
Transport ……………………………………………………………………………………………….. 6.000,00 €
Gestió …………………………………………………………………………………………………….. 2.255,56 €

Notícia relacionada

Begur dóna 3.000 euros per equipar els laboratoris dels hospitals de Matari i Kingungi